Talviuintipaikka Väärninsaareen

17.10.2024

Lapinlahden talviuintipaikka siirtyy Väärninsaareen- Väärninsaaren ystävät ja Lapinlahden Latu sopivat yhteistyöstä

 

Väärninsaari on tarjonnut virkistyspaikan upeissa savolaisissa järvimaisemissa jo vuosikymmeniä ja vuodesta 2022 se on ollut avoinna kaikille Väärninsaaren ystävät ry:n ylläpitämänä. Virkistysaluetta kehitetään jatkuvasti ja tulevaksi talvikaudeksi 2024-2025 Väärninsaaren ystävät ry ja Lapinlahden Latu ry perustavat yhteistyössä talviuintipaikan Väärninsaaren saunojen yhteyteen.

Väärninsaari upeine savolaisine järvimaisemineen on ollut suosittu ulkoilualue ympäri vuoden. Kesällä se on mäntyjen ja rantakallioiden ympäröimä keidas, ja talvella osa jäiden ympäröimää ulkoilualuetta, jossa liikkuvat hiihtäjät, pilkkijät ja talviset retkeilijät. Kesällä suosittuna uimapaikkana toiminut Väärninsaaren laituri tulee nyt olemaan myös talviuimareiden käytössä. Lapinlahden Latu rakentaa jäsentensä käyttöön pukuhuoneen Väärninsaaren saunojen läheisyyteen ja ylläpitää tulevana talvena avantoa laiturin yhteydessä. 

Talviuintipaikan käyttäjillä pitää olla Lapinlahden Ladun jäsenyys voimassa sekä uintipaikan käyttömaksu maksettuna.

Avanto tulee olemaan käytettävissä myös Väärninsaaren ystäviltä saunan vuokranneille.

Lapinlahden Ladun tilastojen mukaan entisellä talviuintipaikalla oli kaudella 2023–2024 lähes 1500 käyntikertaa, joka on noin 500 käyntiä enemmän kuin edellisellä kaudella. Talviuinti on ollut erityisen suosittua ja käyntikerrat ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Voidaankin olettaa, että Väärninsaareen perustettava talviuintipaikka tulee houkuttelemaan vielä lisää kävijöitä. Entiselle uimapaikalle oli 5 kilometriä matkaa kirkonkylältä, mutta nyt Väärninsaareen pääsee jopa kävellen, matkaa kirkoltakin tulee vain noin kaksi kilometriä.

Rakennustyöt aloitettiin 15.10.2024, jotta talviuintipaikka saadaan käyttöön ennen järvien jäätymistä. Pukuhuoneen rakentamisen lisäksi nykyinen laituri paalutetaan ja alueen valaistusta lisätään jo tänä syksynä, mutta töitä tullaan vielä jatkamaan ensi kesänä pysyvän talviuintipaikan saamiseksi. Tulevana talvena avanto ja sen ympäristö tullaan merkitsemään selkeästi, jotta lapsiperheet ja lemmikkien kanssa ulkoilevat voivat liikkua alueella edelleen turvallisesti.

Lapinlahden Latu tekee talviuintipaikan omakustanteisesti, mutta sillä on tiivis yhteistyö Väärninsaaren ystävien kanssa, jolla on päävuokrasopimus saaren omistavan Ylä-Savon seurakuntayhtymän kanssa.

Lapinlahden Latu maksaa talviuintipaikalla käyttämänsä sähkön ja huolehtii laiturialueen ylläpidosta talven ajan.

Väärninsaaren löydät osoitteella: Juhani Ahontie 84b, Lapinlahti. Alueella saa liikkua vapaasti ympäri vuoden, ajotie aurataan saunatuvalle saakka läpi talven, muutoin alueella liikkuminen omalla vastuulla. 

Tervetuloa tutustumaan!

https://www.mattijaliisa.fi/paikalliset/7986110

 

Väärninsaaren ystävien puheenjohtaja Antero Ylitalo, Lapinlahden Ladun varapuheenjohtaja Markku Borg ja Väärninsaaren ystävien varapuheenjohtaja Timo Kolehmainen ovat tulevalla talviuintilaiturilla. 

Lapinlahden Latu ry aloitti työt 15.10.2024